Sunday, February 27, 2011

Khas kepada Ibu dan ayah......

assalamualaikum wbt

Aku di sini malas nak coret apa2..just nak kongsi video.... videoehsan:http://www.youtube.com/

73,arios

Saturday, February 12, 2011

renew bracket

assalamualaikum wbt:

Ni satu lagi entry yang tah pape yg aku pon sendiri nak tak nak post entry nie..hehe.Jadi disebabkan kerajinan aku yg tak kena dengan tempat dan waktu, jadi terserempaklah aku dengan gambar2 yg aku sendiri tak sangka aku masih simpan.Gambar pon tak sehebat gambar dari surat khabar,tp gambar time aku tengah membuang karat2 yg ada pada bracket antena mobile.Sebenarnya dah lama aku nak kikis (gonyoh dalam loghat kelantan) benda alah nie,tapi malas plak nak tanggalkan dari bonet jalopy.hohoho. Hujung tahun lepas kebetulan ayah aku tukar bonet, jadi bracket nie terpaksa dibuang.JAdi sebelum dipasang balik pada bonet jalopy, kesempatan dalam kesempitan aku merajinkan diri mengecat balik dari warna hitampudar kepada hitam macam warna asal.


Akhirnya siap jugak hasil dari tangan aku nie.

arios 73.

Friday, February 11, 2011

2010 year end antenna service

assalamualaikum wbt

Time aku tulis entry nie hujan renyai2..xtau nk buat ape, so terlintas plak nak kongsi sikit cerita aku buat baikpulih antena yg da lama xberoperasi.Tapi tak la aku sanggup buat sensorang buat benda alah ni semua,hehe...abang aku ataupun dikenali 9W2OIC, dia la yg byk tolong menyelesaikan kerja2 yg xdpt aku buat(bukan xreti,tp aku takut rosak antena tu,hehe).

rupa antena yagi yg telah diceraikan
aku tengok pun rasa serabut, dengan karatnye lagi,kotak yg makin dimamah waktu

coil, aku pun xthu apa sebenarnya yg dipanggil..benda ni duk dalam kotak hitam..ceh mcm black box .Benda ni dah lama xbukak, seingat aku 2-3 thun lepas penah bukak sekali.

Hasilnya..haahahah..sudah boleh try TX...sebelum nie just monitor sahaja..dan dipacak pakai batang paip besi lebih kurang 20kaki lebih dari paras tanah..

73